Så här bidrar du till ett renare vatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Av allt vatten på vår planet är bara omkring 2 procent sötvatten och av det är mindre än hälften åtkomligt för oss människor. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt att vårda vårt vatten. Det är lätt att göra rätt – följ våra tips så gör du en stor insats för miljön.

Toaletten är ingen papperskorg

Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Servetter, tops, bindor, hår, tandpetare med mera ska ner i papperskorgen. Då blir det inte stopp i din toalett och vi kan rena vattnet ännu bättre på våra anläggningar. Det gör att vi kan släppa tillbaka ett så rent vatten som möjligt till naturen igen.

Lämna in farliga kemikalier

Farliga kemikalier som läkemedel, färg eller lösningsmedel ska inte spolas ner i toaletten. Lämna in dem till apotek eller återvinningscentralen istället. Avloppsreningsverket är inte byggt för att ta hand om sådana ämnen på ett bra sätt.

Häll inte ner fett i avloppet

När man steker mat så bildas en del fett som blir kvar i stekpannan. Fettet ska man inte hälla direkt i avloppet. Skrapa istället ner det i den gröna påsen eller torka upp det med hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse.

Välj miljömärkta produkter

Du gör en stor insats genom att köpa produkter utan miljögifter. Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskas mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman i butiken.

Tvätta bilen i en tvätthall

Vill du tvätta bort smutsen från bilen? Tvätta inte hemma på gatan eller uppfarten för då rinner det förorenade vattnet rakt ut i naturen. Då kan ditt tvättvatten bli Nybros badvatten. Välj en biltvätt istället, så renas miljöfarliga ämnen bort från vattnet innan det släpps ut i naturen igen.

Drick kranvatten

Kranvatten är både gott och hälsosamt. Det är också mycket billigare och bättre för miljön än att köpa vatten på flaska. Variera med att smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.

Lagom mycket tvättmedel

Funderar du på hur du ska dosera diskmedel och tvättmedel? I Nybro har vi mjukt vatten vilket innebär att du kan dosera sparsamt med disk- och tvättmedel.

Jag vill veta mer - V/A

Jag vill veta mer om vatten och avlopp!

Kommunalt vatten Kommunalt avlopp Vattenskyddsområden V/A-avgifter Nyanslutning LTA