Missfärgat vatten

Ibland kan vattnet se annorlunda ut. Det kan bero på att avlagringar kan lossna från ledningarna när vattenhastigheten och strömningsriktningen ändras, till exempel vid läckage eller när vattnet stängs av.

Har dina grannar samma problem?
Hur ser vattnet ut?

Vanliga orsaker och åtgärder

Vattnet är gult eller brunt
Det beror på att rost av olika orsaker kan följa med vattnet från ledningarna. En anledning kan till exempel vara att ett ledningsarbete utförts i närheten. Rost är inte skadligt för hälsan, men ser inte trevligt ut och bör åtgärdas. Oftast räcker det med att öppna en kran och spola ordentligt tills vattnet blir klart.

Vattnet är vitt/gråvitt
Vattnet innehåller luft som bildar mikrobubblor när det tappas upp. Efter någon minut försvinner bubblorna. Detta är helt ofarligt.

Vattnet är svart
Det beror på mangan, ett naturligt grundämne som finns i grundvatten. Spola rejält i minst tio minuter och se om det försvinner.

Vattnet är grönt
Om du har fjärrvärme är det förmodligen hål på värmeväxlaren. Värmeväxlarvattnet är färgat grönt just för att detta skall synas. Kontakta vår kundtjänst här på Nybro Energi.

Vid missfärgning
Om vattnet är missfärgat bör du undvika att tvätta vittvätt. Kontakta oss om vattnet är missfärgat även efter en stunds spolning.

Jag vill veta mer - V/A

Jag vill veta mer om vatten och avlopp!

Kommunalt vatten Kommunalt avlopp Vattenskyddsområden V/A-avgifter Nyanslutning LTA