Så funkar elhandel

Funderar du på hur elen hittar hem till dig, och varför du får två fakturor för ett elabonnemang? Låt oss förklara för dig vad som är skillnaden på elnät och elhandel och varför du behöver betala två skilda avgifter.

När en elproducent ska sälja sin el, oavsett om det är från vattenkraft, vindkraft, kärnkraft eller något annat, gör den det på en öppen marknad där elhandelsföretag köper elen. De säljer den sedan i sin tur vidare till konsumenter som du och jag. Själva elen sänder producenterna ut i elnätet, och sedan fördelas all el mellan konsumenterna. Eftersom vi på Nybro Energi även är ett elhandelsbolag, kan vi köpa in el och sedan sälja den vidare till vem som helst i landet. Därför kan vi ha elhandelskunder, men inte elnätskunder, över hela landet. Som elhandelsbolag har vi också möjligheten att välja från vilka elproducenter vi köper el, vilket gör att vi kan investera i 100% hållbara källor. Priset på el, till skillnad från priset för att använda elnätet, är flexibelt och bestäms av tillgång och efterfrågan som kan variera beroende på flera faktorer, inklusive väderförhållanden och tillgängliga energikällor.

Varför får jag två fakturor för elen?

Många undrar varför de får två separata fakturor för elen – en från elnätsbolaget och en från elhandelsbolaget. Här förklarar vi varför!

När du använder el består din kostnad av två delar:

1️⃣ Elnätsavgift – Denna faktura kommer från det bolag som äger elnätet i ditt område. Elnätsbolaget ansvarar för att elen transporteras till ditt hem via ledningar och elstationer. Denna avgift är fastställd och du kan inte välja elnätsbolag, eftersom nätet är en del av infrastrukturen.

2️⃣ Elhandelskostnad – Detta är kostnaden för den el du faktiskt använder. Fakturan kommer från det elhandelsbolag du har valt och baseras på ditt elprisavtal (t.ex. rörligt eller fast elpris).

I vissa fall kan du få en samlad faktura, där både elnät och elhandel ingår på samma räkning. Men i de flesta fall skickas de separat, eftersom elnät och elhandel hanteras av olika bolag.

Nya krav på fakturans utseende

Från 2025 införs nya föreskrifter från Energimarknadsinspektionen som innebär att alla elhandelsleverantörer måste presentera elpriset på fakturan på ett enhetligt sätt.

Syftet är att göra det enklare för dig som kund att förstå hur elpriset är uppbyggt och jämföra olika elavtal.

Elhandelsbolagen ska nu tydligt redovisa de olika delarna av elhandelspriset, inklusive medelspotpris/spotpris, rörliga kostnader samt fasta avgifter och påslag.

Även om avgifterna är desamma som tidigare, kommer de att presenteras på ett mer transparent sätt så att du tydligt kan se vad som ingår i elpriset.

Rörligt avtal byter namn till Medelspotpris

Timprisavtal byter namn till Spotpris

Påslag = Påslag på elavtal innebär hur mycket elhandelsbolaget lägger på i avgift på förbrukningen. Påslaget anges i öre/kWh. Elbolaget använder påslaget i kombination med månadsavgiften för att täcka sina egna kostnader.

Rörliga kostnader = Avser ursprungsgarantier samt elcertifikat. 1 öre förnybar el eller 0,5 öre fossilfri el. Elcertifikat 1 öre.

Elförbrukning

Den normala förbrukningen och elkostnaden beror på många faktorer men en av de viktigaste är om du bor i lägenhet eller villa.

Normal elanvändning för en villa

En genomsnittlig villa i Sverige använder ungefär 20 000 kWh per år, men det varierar beroende på husets storlek, uppvärmningssystem och hushållets vanor. Om du har fjärrvärme eller värmer huset och vattnet på något annat sätt än med el är en normal årlig elanvändning cirka 5 000 kWh.

Normal elanvändning för en lägenhet

En normal årlig energianvändning för en mindre lägenhet, som en etta eller en mindre tvåa är i genomsnitt 2 000 kWh per år och för en större bostad är användningen i genomsnitt 5000 kWh per år.

Vill du ha information om hur du kan minska din elanvändning? Läs om hur du blir Energismart. 

Vi använder underlag från Konsumenternas Energimarknadsbyrå.