Utbyggnadsområden

2015 påbörjades fiberutbyggnaden i Nybro kommun. Först ut att kopplas upp var alla tätorter och därefter fortsatte vi koppla upp landsbygden.

Här kan du följa arbetet med de utbyggnadsområden som väntar på anslutning. Samtliga utbyggnadsområden har fått stöd av den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Syftet med utbyggnadsområdena är att öka tillgången till bredband med hög överföringskapacitet samt bygga ett öppet fibernät i angivet område. Ett öppet fibernät innebär att alla leverantörer som vill, har möjlighet att sälja sina tjänster i nätet på lika villkor. För dig som kund skapar fri konkurrens förutsättningar att få ett bättre pris och flera tjänster att välja mellan. För att se vilka tjänsteleverantörer samt priser vi har i nätet just nu hänvisar vi till fiber.nybroenergi.se

Karta över utbyggnadsområdet Nybro Västerbyggd

2021-02-22

Maskinerna går vidare i områdena som jag nämnde i inlägget nedan. Vi hoppas att maskinen som gräver tomter kan återuppta sitt arbete när det blir lite mildare.

2021-02-12

Vi har nu två maskiner som är i området runt Brokagärde, två maskiner i området runt Norra Bäckebo samt två maskiner i området runt Södra Björnahult. Vi har pausat tomtingrävningar i området eftersom det är så kallt i marken. Återupptar detta så fort vädret blir lite mildare. Vi saknar avtal på många fastigheter i ert område. Vet du med dig att du bara skrivit på en intresseanmälan är det viktigt att du tar en kontakt med oss för att få hem ett avtal. Är du osäker på om du skrivit på ett avtal är du välkommen att ta en kontakt!

2021-02-10

Maskinerna är nu klara på första etappen på Hermanstorpsvägen. De jobbar nu med att återställa vägen där de gått förbi. De kommer gå mot Brokagärde efter det. Vi har även ett gäng i området runt Norra Bäckebo. Tomtingrävningar grävs från Emmaboda-gränsen mot Nybro, just nu är de i Parismåla. Erika på Lindahls gräv fortsätter att ringa för att boka in kundbesök. När Erika kommer är det viktigt att hon får information om det finns kablar nedgrävda på fastigheten. Det kan tex vara slinga för robotgräsklippare eller utebelysning.

2021-01-21

Arbetet fortgår utmed Hermantorpsvägen. Maskinerna som går utmed vägen kommer att få sällskap av 4 st maskiner till som ska komplettera de maskiner som redan är där och gräver. Totalt kommer vi då ha 6 st maskiner igång i området.

2021-01-14

Arbetet pågår utmed Hermantorpsvägen och vi har utfört tre tryckningar under vägen. Tomtingrävningar är klara i Norra Bondetorp. Maskinerna som gått i området runt Alsterbro/Kråksmåla börjar bli klara i detta området och vi kommer då börja flytta över dessa maskiner till ert område.

2020-12-14

Maskinen som gått mot Sugande är nu klar och går nu mot Skälsek utmed gamla 31:an. I Norra Bondetorp återstår tomterna för ingrävning.

2020-12-07

I Norra Bondetorp återstår nu bara tomterna. Den stora maskinen har börjat gå mot Sugande och sedan vidare mot Skälsek. Erika fortsätter ta kontakter med boende i ert område för att bestämma var ni vill att vi gräver in.

2021-02-22

Maskinerna är kvar i området runt Barkebo. Vi har nu ca 1 km grävning kvar och vi hoppas på bra markförhållanden och mindre kärle.

2021-02-12

Maskinerna  har nu kommit halvvägs i Barkebo. Erika på Lindahls gräv kommer börja kontakta er som bor här för att diskutera var ni vill att vi gräver in på tomterna. Gällande blåsningen så kommer vi ha tre maskiner som ska blåsa in fibern i alla områden där vi varit och grävt. Eltel har redan varit i området och svetsat stammarna så mycket av deras jobb är klart och när blåsningen är klar kommer de löpande kontakta kunder för installation. Tyvärr har maskiner haft det kämpigt med det kalla vädret som gjort att komponenter i maskinerna fryser. Vi hoppas att det blir lite mildare snart så att maskinerna kan arbeta smidigare. Vi räknar med att kunna koppla upp er som fått en kanalisation ingrävd löpande fram till sommaren.

2021-01-10

Två maskiner är i Barkebo. Hårt i marken med både kyla och berg. Maskinerna går sedan vidare mot Lindehult och Kimramåla efter det. Småvägarna från 125:an ligger även med i vår priolista. Vi börja blåsa i Kråksmåla inom kort för att kunna installera er som bor här.

2021-01-21

Maskinerna är kvar i området runt Grönlid. På grund av mycket berg behöver vi spränga även här. Lindshult förbereds också för kommande grävning efter Barkebo och Kimramåla.

2021-01-15

Maskinerna gräver just nu i området runt Grönlid. Vi har även här extremt mycket berg vilket drar ner tempot. När de är klara går de vidare mot Barkebo och Kimramåla.

2020-12-14

Arbete pågår inne i Kråksmåla med tre maskiner. Här är det inte så mycket grävning som återstår nu. Vi har en maskin kvar i Torskemåla. Gällaryd/Höboda är nu färdiggrävt och nästa steg blir att påbörja blåsning i detta område. Näst på tur att gräva är Grönlid.

2020-12-07

Vi fortsätter att gå mot Gällaryd. Jobbar även med återställning av sträckor där vi gått. Vi har kvar en maskin i Kråksmåla. Hälleskalla gräver i området runt Torskemåla.  Även här är det extrem mycket berg. Blåsning pågår i området och Eltel fortsätter med att kontakta kunder att att fortsätta installera er som fått er fiber blåst.

Har du fått din fiber installerad och behöver hjälp att komma igång så tveka inte att ta en kontakt med mig!

2021-02-22

Maskinerna fortsätter i området runt Mosjön. Tomterna börjar blir klara i Hagnebo och Södra Bondetorp. Maskinerna som blåser fiber är nu i området söder om Alsjöholm. Folkehyltan och Oskar-Krogsjö efter det.

2021-02-12

Vi har just nu tre maskiner i området runt Mosjön. Vi har en mindre maskin som gräver tomter runt Hagnebo och Södra Bondetorp. Blåsning pågår men de har tyvärr lite problem med kylan. Eltel fortsätter att installerar kunder från Knappsmåla mot Alsjöholm, utmed 550.

2021-02-10

Maskinerna går mot Mosjön. Blåsning pågår på sträckan från Besagöl mot Kammarbo samt kunder utmed väg 550. Eltel installerar kunder från Knappsmåla mot Alsjöholm, utmed 550.

2021-02-01

Maskinerna börjar närma sig Mosjön. Blåsning och inkoppling pågår.

2021-01-21

Maskinerna fortsätter mot Mosjön, mycket sten och berg och vi kommer behöva spränga även här. Vi har även en maskin i Bällsjö. Erika på Lindahls gräv träffar kunder i Hagnebo för att diskutera tomtingrävningar. Blåsning pågår på sträckan från Örsjö ner till Alsjöholm. Blåser kunder parallellt utmed sträckan.

2021-01-14

Maskinerna befinner sig just nu i området runt Pukaberg med totalt 4 maskiner. Det är blåst till Långaslät och arbetet påbörjas utmed sträckan från Knappsmåla ner mot Pukaberg. Därefter Alsjöholm/Besagöl. Vi har påbörjas kundinblåsningar men arbetet med att blåsa stammen är kvar. Eltel jobbar just nu med att installera er som fått er fiberblåst. Vi har nu ca 9 mil blåsning kvar i ert område.

2020-12-28

Arbetet utmed väg 550 börjar bli klart. Tanken är sedan att flytta till Pukaberg. Blåser just nu till Anebo, stam och kunder. Blåsning kommer påbörjas till Långaslät samt sträckan från Knappsmåla ner mot Alsjöholm. Eltel jobbar just nu med att installera er som fått er fiberblåst. Jag vill tydliggöra att installationen av utrustningen sker på andra sidan väggen där fibern är avlämnad mot husväggen. Eltel har inte möjlighet att dra fibern vidare inne.

Beställning av fiber som inkommer efter nyår kommer ses som efteranslutningar och vi kommer att få återkomma till dessa längre fram. Vi har ej möjlighet att flytta tillbaka maskinerna för att ansluta fastigheter som tillkommer efter att de lämnat ett område. Detta gör vi för att kunna hålla tidsplanen som vi gjort.

Till er som fått er fiber installerad och vill komma igång med era tjänster så tar ni enklast en direktkontakt med den tjänsteleverantören ni vill ha. Alternativt beställer ni själva via länken nedan. Vill ni beställa själva via datorn behöver ni ha en aktiveringskod som är unik för varje fastighet. Ta en kontakt med mig så skickar jag den till er.

https://fiber.nybroenergi.se/services/default.aspx?servicecategory=isp

2020-12-14

Arbetet utmed väg 550 pågår med fyra maskiner. Tryckningar under vägen pågå samt tomtingrävningar.

2020-12-07

Gällande fiberblåsning!

Blåsning pågår just nu i ert område och vi har upptäckt att en del har dragit in fiberkanalisationen själva i bostaden. Detta är något vi uppmanar er att inte göra. Det är olämpligt huvudsakligen av två skäl:

– Om det är så att er fastighet ligger lägre än den brunn eller skåp som slangen kommer ifrån kan vatten tränga in i slangen i brunnen eller skåpet och detta vatten leds då in i lägenheten med vattenskador som följd.

– Om det skulle ha kommit in smuts eller vatten i slangen i samband med förläggningen i mark så kommer denna smuts /vatten att med stor kraft blåsas in i bostaden vid inblåsning av fiber.

Ni som har dragit in kanalisationen krävs överenskommelse mellan fiberblåsare och fastighetsägare vilket kommer att försena inblåsningen av fiber. Har du kanalisationen indragen redan så måste du höra av dig till mig innan blåsningen. Eltel ansvarar för att på ett säkert sätt borra hål i husvägg för att sedan se till att detta blir tätt igen. Detta jobb ingår i anslutningsavgiften!

2020-12-06

Vi har nu samlat alla maskiner runt Anebo utmed väg 550. Framkomligheten begränsad så har du möjlighet att välja annan väg så gör gärna det. Vi räknar med att arbetet kommer pågå utmed vägen i ca 4 veckor. Blåsning pågår just nu i Lillaverke. Nästa område att blåsa kundfiber till är sträckan från Knappsmåla ner mot Alsjöholm. Vi måste dock blåsa stammen innan vi kan blåsa kundfibern.

Karta över utbyggnadsområdet Flerohopp/Ruggstorp

2021-02-10

Vi har en mindre maskin i Ingemundsmåla som gräver in kunder. Vi sitter nu och ser över kommande sträcka som ska grävas från Balebo mot Rugstorp. Gangsmad och Resebo installeras just nu av Eltel. Vi saknar avtal på många fastigheter i ert område. Vet du med dig att du bara skrivit på en intresseanmälan är det viktigt att du tar en kontakt med oss för att få hem ett avtal. Är du osäker på om du skrivit på ett avtal är du välkommen att ta en kontakt!

2021-01-21

Gränö till Kolsbygd ska grävas klart inom kort. Eltel installerar just nu kunder i Gangsmad.

2021-01-14

Tomtingrävningar är klara i Norra Bondetorp. Blåsning klar till Gangsmad och Eltel jobbar nu förberedande för att kunna installera er som bor här.

2020-12-28

Tomtingrävningar pågår i Norra Bondetorp. Blåsning påbörjas inom kort till Gangsmad. Därefter går de mot området runt Kulla.

2020-12-14

Maskinen som gått mot Sugande är nu klar och går nu mot Skälsek utmed gamla 31:an. I Norra Bondetorp återstår tomterna för ingrävning.

2020-12-07

I Norra Bondetorp återstår nu bara tomterna. Den stora maskinen har börjat gå mot Sugande. Vi har kvar en maskin som går i området runt Brånahult som gräver in tomter.

2020-11-04

Ni som fått er fiber installerad går in på länken nedan för att beställa internet, telefon eller TV. För att kunna beställa telefon eller TV via fibern behöver du ha en internettjänst. Vi har handlat upp vår kommunikationsoperatör som i sin tur har kontakten med tjänsteleverantörerna. Jag vet att de jobbar med att få in fler leverantörer.

Du aktiverar din fiber genom att välja vilken leverantör du vill ha och sedan kontakta dem via telefon eller direkt via sidan. Kontakta mig gärna om ni vill ha hjälp!

https://fiber.nybroenergi.se/ 

2019-10-25

Nybro Energi har färdigställt utbyggnad av landsbygdsprojektet i Målerås och Gullaskruv. Detta är ett projekt som har fått bidrag från Jordbruksverket och kommer nu att slutredovisas under resten av 2019. Nu fokuserar vi på andra områden i kommunen.

Nya kunder i området ber vi göra en förfrågan och Nybro Energi återkommer efter den 31 december med offertsvar. Efter att projektet nu är stängt kommer varje ny anslutning offereras individuellt och beräknas och prissättas beroende på investeringskostnad.