Fiberutbyggnad – Bäckebo

Här kommer vi löpande lägga ut information kring fiberutbyggnaden i Bäckebo.

Öppen fiber

Syftet med projektet är att öka tillgången till bredband med hög överföringskapacitet samt bygga ett öppet fibernät i angivet område. Ett öppet fibernät innebär att alla leverantörer som vill har möjlighet att sälja sina tjänster i nätet på lika villkor. Nybro Energi erbjuder därmed ett öppet, operatörsneutralt fibernät. Det innebär att flera leverantörer av tjänster som bredband, tv och telefoni är anslutna till och konkurrerar på lika villkor i nätet. För dig som kund skapar fri konkurrens förutsättningar att få ett bättre pris och flera tjänster att välja mellan. För att se vilka tjänsteleverantörer samt priser vi har i nätet just nu hänvisar vi till  http://fiber.nybroenergi.se

Kontaktperson

Josefine Dahlgren

josefine.dahlgren@nybroenergi.se
0481-45 418

Status i projektet


2018-08-15

Nu är i stort sätt alla fastigheter uppkopplade i Bäckebo. Är det någon av er som vill ha hjälp med att komma igång med att beställa tjänster är det bara kontakta mig så hjälper jag till. Till er som inte fått er fiber installerad i så kommer Eltel ta en kontakt när som helt.


2017-10-25

Det finns möjlighet att delbetala sin fiber via vår samarbetspartner Wasa Kredit. Se bifogad blankett.

Wasa – PDF (86 KB)


2017-09-22

Nedan följer en sammanfattning av mötet som hölls i Bäckebo under gårdagskvällen.

Följande adresser kommer få er fiber ingrävd, Marknadsv. (12, 16) Bygdev (1, 14, 17) Bäckebov (13, 53, 55, 63) Tvärv (3) Balebov (2)

Info till er som får er fiber ingrävd.

Lindahls är företaget som gräver både stamnät och gör tomtingrävningarna. Innan de gräver in på din tomt kommer du bli kontaktad för att diskutera vilken väg du önskar att de går. Enligt avtal så är det närmsta husvägg som gäller. Gräsmatta och grusgång är önskvärt att gräva i och de undviker gärna asfalt och stensättning i den mån det går. Lindahls håller koll på vart el, vatten/avlopp, telefon och fjärrvärme går men du behöver själv informera om ledningar som inte finns utmärkta. Detta är väldigt viktigt! Lindahls kommer lämna kanalisationen vid husväggen. Det är Eltel som ansvarar för att dra in fibern i ditt hus. Det du behöver tänka på när det gäller val av rum att koppla in fibern i så gäller följande, du behöver ha ett eluttag i anslutning på insidan av väggen. Mediaomvandlaren är ca 20×20 cm så det behöver även finnas plats för denna. Det är även bra om det är ett centralt rum.

Viktigt att tillägga gällande grävningen är att det är maskinåterställning som Lindahls utför. De kommer lämna jordhögar på ett par platser som ni gärna får hämta jord ifrån för att finåterställa grävningen. Större stenar som grävs upp kommer fraktas bort.

När grävningen är klar så kommer du bli kontaktad av Eltel för att boka in en tid för installation i ditt hus. De kommer borra hål i husväggen och göra inkopplingen invändigt. Du behöver vara hemma när de kommer. Eltel monterar mediaomvandlaren i direkt anslutning till var fiberkabeln kommer in, på markplan. De kan dock dra fibern max 5 meter inom samma rum. Önskar du längre dragning får du ta detta med Eltel innan de kommer ut till ditt hus.

Jobben från Lindahls och Eltel kommer utföras i ordningen ovan men det kommer inte utföras i direkt anslutning efter varandra.

Följande adresser kommer få trådlösfiber, Bäckebov (20, 52, 54, 60, 66, 76, 96)

Info till er som får er fiber trådlöst.

Vixor heter företaget som vi jobbar tillsammans med för att förse er som ska ha trådlös fiber. Detta är en beprövad teknik som vi på Nybro Energi har använt oss av sedan 2010. Du som slutkund kommer inte märka någon skillnad i kvalité på er uppkoppling. Ni kommer kunna beställa tjänster via vår portal som alla andra. Ni kommer dock i detta skede ej kunna beställa TV. Vi vill testa detta ytterligare innan för att kunna garantera den kvalité som vi vill kunna erbjuda. Ni kommer också få ett hembesök för att se på er trädgård och hus. Vi kommer sätta upp en mindre parabol på ert hus. För att se hur detta kan se ut så gå gärna in på länken nedan,

Bäckebo-info – PDF (919 KB)

Vår förhoppning är att kunna gräva till er i ett senare skede när tillstånd är godkända. Vi kommer då plocka ner utrustningen och ni kommer få fibern ingrävd. Ni betalar bara en anslutning och kommer därmed inte att betala något extra när vi kommer tillbaka för att gräva.

Faktura skickas när fibern är installerad. Möjlighet att delbetala finns via Wasa Kredit, se länk nedan,

Delbetalning med Wasa Kredit – PDF (453 KB)

När kommer vi?

Ni som inte bokade in en tid för hembesök från Lindahls gräv igår kommer bli kontaktade av dem. Ni som får trädlös fiber kommer få två tillfällen att boka in ett hembesök från Vixor. Jag återkommer med datum. Vår förhoppning är att förse Bäckebo med fiber under 2018.


2017-08-28

Vi vill bjuda in till ett informationsmöte i Bygdegården i Bäckebo torsdagen den 21 sep kl 18.00.

Ni kommer få mer information om utbyggnaden av Nybro Energis fibernät i Bäckebo.


2017-06-28

Nu är masten på plats i Bäckebo. Den står vid idrottsplatsen och kommer förse ett antal kunder med trådlös fiber. Vi kommer att gräva i Bäckebo också för att kunna koppla upp de kunderna som vi har i samhället.


2017-03-06

Nedan information går att läsa i senaste numret av 125:an,

I Bäckebo har vi nu äntligen bygglov och alla tillstånd på plats. Nu ska masten bara bytas ut och sedan kommer vi att kunna sätt igång med grävning och uppkoppling av kunder på orten. Som vi informerat om tidigare är det en trådlös teknik via radiolänk som vi kommer att använda oss av tillsvidare innan vi kommer till Bäckebo med vårt stamnät. Detta kommer inte att förändra kapaciteten för kunderna. Vissa kunder gräver vi och ansluter med fiber på en gång.


2107-01-30

I Bäckebo kommer vi till att börja med att använda oss av en trådlös lösning via radiolänk. Detta kommer inte att påverka hastigheten ut mot kund på något sätt. De flesta kommer ändå att få fiber ingrävt på tomten som vanligt men en del kommer att få en helt trådlös lösning. Vi väntar just nu på att kommunen ska bevilja bygglovet för byte av mast. All utrustning finns på plats och alla andra tillstånd är klara. Så fort vi får ett ok på bygglovet kan vi sätta igång med installationerna.

Jag vill veta mer - Fibernät

Jag vill veta mer om Nybro Energis fibernät

Fiberutbyggnad - Alsterbro/Sandslätt » Fiberutbyggnad - Bäckebo Fiberutbyggnad - Kristvallabrunn Fiberutbyggnad - Orrefors Fiberutbyggnad - Örsjö