Fiberutbyggnad – Alsterbro/Sandslätt

Öppen fiber

Syftet med projektet är att öka tillgången till bredband med hög överföringskapacitet samt bygga ett öppet fibernät i angivet område. Ett öppet fibernät innebär att alla leverantörer som vill har möjlighet att sälja sina tjänster i nätet på lika villkor. Nybro Energi erbjuder därmed ett öppet, operatörsneutralt fibernät. Det innebär att flera leverantörer av tjänster som bredband, tv och telefoni är anslutna till och konkurrerar på lika villkor i nätet. För dig som kund skapar fri konkurrens förutsättningar att få ett bättre pris och flera tjänster att välja mellan. För att se vilka tjänsteleverantörer samt priser vi har i nätet just nu hänvisar vi till  http://fiber.nybroenergi.se

Status i projektet

Utbyggnaden av ett öppet fibernät i Alsterbro är nu avslutat och alla kunder har snart fått sin fiber installerad. Information kring hur du beställer en tjänst i systemet hittar du i vår kom-igång-guide.

Fiber-kom-igang-guide – PDF (2 MB)

Information och priser kring hela vårt tjänsteutbud hittar du i vår fiberportal:
http://fiber.nybroenergi.se

Ni som ännu inte beställt några tjänster i fibernätet och tycker det är svårt att välja får gärna ringa mig så kan jag kanske hjälpa till!

Efteranmälan

Det går bra att göra en efteranmälan om du ännu inte har beställt någon fiber. I dagsläget kan vi dock inte ange en exakt tidsplan för när en installation skulle kunna ske. Efter att projektet nu är stängt kommer varje ny anslutning offereras individuellt och beräknas och prissättas beroende på investeringskostnad. Kostnaden för en efteranslutning är minst 24 000 kr inkl moms.

Kontaktperson

Josefine Dahlgren

josefine.dahlgren@nybroenergi.se
0481-45 418

Status i projektet


2020-03-04

Eltel kopplar just nu upp de sista kunderna i Alsterbro. Nedan  hittar ni en kom-igång-guide om någon saknar en sådan. Om någon saknar aktiveringskod så går det bra att kontakta mig så hjälper jag till.

Fiber-kom-igang-guide – PDF (2 MB)


2019-12-18

Ni som fått er fiber installerad och ni som väntar på installation kan redan nu börja fundera på vilken tjänsteleverantör ni vill ha via er fiber. Ni hittar alla tjänsteleverantörer på vår hemsida, se länk nedan.

https://fiber.nybroenergi.se/services/default.aspx?servicecategory=isp

Vill även passa på att säga att om ni upplever problem med era tjänster via fibern är det er tjänsteleverantör ni ska kontakta. De har all information om vad problemen i så fall skulle kunna bero på!


2019-09-20

Alsterbro samhälle är snart helt färdigblåsta och strax därefter påbörjas installationen av Eltel. Eltel ringer till er från ett mobilnummer och de ringer till de nummer som ni angivit i era avtal. Har ni bytt nummer eller är osäkra på om vi har rätt kontaktuppgifter till er så kontakta mig så kikar vi på det!


2019-09-05
Asfaltering av gång och cykelbanan inne i samhället är på gång inom kort! Asfalteringen börjar norr om bron.


2019-08-21

Grävningen i Alsterbro är i stort sätt klar. Vi har ett par adresser kvar. Vi kommer påbörja blåsningen av fibern inom kort och då kommer vi börja med er som bor norr om Fröjdekulla. När dessa fastigheter är klara kommer ni bli kontaktade av Eltel. Ni som har adresser söder om Fröjdekulla kommer också bli blåsta inom kort.


2019-08-12

Fibergrävningen i Alsterbro har kommit en bra bit på vägen och det är nu inte många gator kvar att gräva på. Blåsning av fiber är beställd och så fort detta är gjort kommer Eltel att börja ringa runt för att boka in hembesök för installation av er fiber. Eltel ringer på det nummer ni angav i ert fiberavtal. Är ni medvetna om att detta nummer ej är i drift längre kontakta mig så ser vi till att uppdatera så vi har rätt uppgifter. Så fort Eltel varit och installerat er fiber kan ni börja beställa tjänster via er fiber. Har ni frågor om hur ni ska tänka i valet av tjänsteleverantör så går det bra att ringa oss på Nybro Energi men vi hänvisar i första hand till tjänsteleverantörerna.

Jord finns nu att hämta på tre platser i samhället. Denna jord är avsedd för er som fått er fiber ingrävd och vill finåterställa med matjord. Jorden är alltså bara till för er och för detta ändamål! Se kartan för var du kan hitta matjord,


2019-06-26

Just nu är vi och gräver på de kommunala gatorna i området bakom affären. Grävningen från Brandstationen och uppåt är nu klar och maskinerna fortsätter nu neråt för att fortsätta gräva gång och cykelbanan. detta betyder att vi har två grävgäng igång inne i Alsterbro. Asfaltering kommer att utföras av kommunen.

Grävning har även påbörjats norr om Alsterbro ut mot Uvahult.


2019-05-20

Grävningen inne i Alsterbro är sedan ett tag tillbaka igång igen. Grävmaskinerna har börjat där de pausade innan vintern. Vi gräver utmed 125:an samt även småvägarna som grenar ut sig från denna väg. De är just nu utmed Hagalundsvägen. Ni som bor i området kommer bli kontaktade av Erika på Lindahls gräv om ni inte redan blivit det.


2019-04-17

Grävningen inne i Alsterbro kommer under veckan återupptas. Vi kommer gräva gång och cykelbana vidare neråt och i samband med detta förlägga fiber till de fastigheter som beställt. Vi kommer snart även sätta in fler maskiner som kommer börja gå på tvärgatorna och förlägga fiber även där. Så fort vi kommit hela vägen ner till Fröjdekulla kommer vi kunna påbörja blåsning av fibern och därefter inkoppling.


2018-12-03

Boende i den första delen av Alsterbro inkopplade och har börjat beställa tjänster. Grävningsarbete pågår även inne i Alsterbro på de kommunala gatorna. Lindahls gräv har kommit ner till skolan och har  påbörjat tomtingrävningar utmed den nya gång och cykelvägen. Grävningen kommer pausa under vintermånaderna. Innan det kommer sträckan som är grävd asfalteras. Kanalisationen har förlagts på den västra sidan men avsättningar har gjort för fastigheter på den andra sidan också.

Det är hög tid att skicka in sitt avtal och beställa fiber om man är intresserad. Har du skickat in ett fiberavtal kommer Lindahls gräv att ta en kontakt innan med dig innan de gräver in på din fastighet.

Grävning och samförläggning av fiber samt vatten och avlopp sker utmed väg 125 (Rövareberg/Knivingaryd/Bäckebo). Arbetet kommer efter godkänt tillstånd återupptas och under perioden 17–21 december kommer väg 125 att vara avstängd i Knivingaryd. Räddningstjänst samt hemtjänst är informerade om arbetet och boende i anslutning till arbetet kommer nå sina fastigheter.

Omledningsvägar är beslutade enligt följande:

Väg 574 via Hälleskalla till Nybro därefter väg 31 till Orrefors, därefter väg 1021/949 mot Fröseke. Därefter tar man väg 950/609 Via Krokshult fram till väg 125 strax norr om Alsterbro.

Samma omledningsvägar om du kommer från andra hållet. Vägarna kommer att var utmärkta med oranga omledningspilar.


2018-10-02

Fibergrävning pågår just nu i Alsterbro i samband med utbyggnad av gång och cykelbanan som ska gå genom samhället. Vi har just nu två maskiner som gräver och vi gräver in tomter parallellt med att vi gräver ute på gatan. Grävningen av gång och cykelbanna kommer pågå så länge vädret tillåter, när det blir för kallt i marken gör maskinerna för stor skada och vi kommer då få pausa grävningen inne i samhället. Då kommer vi istället få flytta ut maskinerna på landsbygden där de går bra att gräva även under de kallaste månaderna.

Eltel har kopplat upp ett antal fastigheter i området vi började gräva i. De har dock pausat detta för att få klart de kunderna vi har på landsbygden som den 1 oktober blev av med sin kopparlina. Vi hoppas ni som väntar har förståelse för detta och så fort de har installerat dessa kommer de tillbaka för att installera resterande kunder i Alsterbro som är inblåsta.


2018-08-24

Inom kort påbörjas grävning av gång och cykelbana samt nedläggning av fiber i Alsterbro. ni som bor i de norra delarna av sträckan kommer med start nästa vecka bli kontaktade av Erika på Lindahls gräv för att gå igenom ingrävning av era tomter.

Ni som fått er fiber ingävd och inblåst kommer i nästa steg bli kontaktade av Eltel för at boka in en tid för inkoppling.


2018-08-15

Nu är i stort sätt alla fastigheter uppkopplade i Sandslätt. Är det någon av er som vill ha hjälp med att komma igång med att beställa tjänster är det bara kontakta mig så hjälper jag till. Till er som inte fått er fiber installerad i Sandslätt så kommer Eltel ta en kontakt när som helt.

Grävning i Alsterbro pågår i första etappen. Här är det mesta av jobbet med grävningen gjord. Vi har ett antal tomter kvar att gräva men är till största delen klara med grävningen. Nu väntar fiberblåsning och inkoppling. Detta kommer ske så fort vi är klara på landsbygden runt Målerås, Gadderås.

Gång och cykelbanan genom Alsterbro är på gång att börja byggas och då är vi med och gräver fiber. Detta arbete kommer påbörjas med start i september och vi kommer börja i norra delen och gå neråt. Ni som bor på den västra delen utmed Alstervägen kommer som det ser ut just nu få er fiber ingrävd först. Vi behöver därför ha in era fiberavtal om ni är intresserade av fiber omgående. Har ni ingen skylt i trädgården och är osäkra på om ni är med får ni gärna ringa mig så dubbelkollar vi.


2018-06-11

Jordhögen som är utlagd i närheten av Klockvägen är BARA till för er som fått er fiber ingrävd för att finåterställa era trädgårdar där fibern grävts in. Tyvärr har ett antal boende inte respekterat detta utan varit och hämtat jord för att lägga ut i sina trädgårdar och rabatter. Jorden som är utlagd är baserad på antalet avtal i området och uträknat för den återställning som är för fiberingrävningen.

För övrigt går arbetet bra inne i samhället och grävning utmed gator och tomter har flutit på bra. Ni som bor i området där vi redan gått fram bör om ni är intresserade av fiber omgående sicka in era avtal. Avtal som kommer in när gatorna är asfalterade kommer ses som efteranmälningar och tas när tillfälle finns.

När arbetet med gång och cykelbanan kommer igång tas även fibern med upp till er som bor i de norra delarna. I samband med att vi får med oss fibern upp kommer ni som bor här också bli kontaktade för tomtingrävningar.


2018-04-05

Införsäljning av Alsterbo pågår. Det första området som vi kommer gräva till är området runt Klockvägen, Oxhagsvägen, Björkmansväg, Bollstigen, Björkstige och Molandersväg. Några av er som bor i detta området har redan fått besök av mig och Erika på Lindahls gräv. Inom kort är maskinerna påväg in i detta området och innan dess behöver jag vet om det är så att ni är intresserade av fiber.


2018-03-09

Med start nästa vecka kommer jag Josefine tillsammans med Erika på Lindahls gräv börja besöka er för att gå igenom ingrävningen på era tomter. Är ni inte hemma när vi kommer ringer vi och bokar in en tid med er. Alla som skickat in avtal kommer få besök!

I Alsterbro är det många av er som har egna bevattningssystem. Dessa behöver ni ha koll på själva när vi kommer. Detta är inget som vi på Nybro Energi kan se i några system. Skulle Lindahls gräva av någon av dessa bevattningssystem som inte finns utmärkta på era trädgårdar kan vi ej ta ansvar för detta. Vi har fått kartor och kontaktpersoner på olika områden. Vi kommer ta kontakt med er som står som kontaktpersoner för att undvika att gräva av något. Vi tackar Utvecklingsgruppen i Alsterbro för hjälpen med kartor och kontaktpersoner.


2018-02-23

Lindahls gräv har grävt utmed järnvägen från reningsverket är nu framme i samhället. Vi är redo att påbörja grävning inne i samhället så fort kärlen släppt i marken. Innan den har släppt kommer vi inte påbörja grävning på gator eller tomter.


2018-02-20

Grävning pågår i Sandslätt och vi börjar bli klara för att röra oss upp mot Alsterbro. Jag saknar fortfarande avtal från många så är du eller grannen intresserad av att ansluta er så börjar det bli hög tid för avtal. Ju tidigare vi får in avtal desto mer exakt kan vi göra vår projektering och det blir då enklare att få till en bra grävplan genom samhället.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller vill att jag skickar hem mer information eller ett avtal.


2018-02-19

Önskar ni delbetala er fiberanslutning behöver detta meddelas innan grävning påbörjas. En kreditprövning görs på plast hos oss på Nybro Energi.


2018-02-16

Saknar ni avtal och inte har möjlighet att skriva ut ett avtal från vår hemsida så hör av er så skickar jag ett avtal på post.


2017-12-27

Grävning pågår för fullt i Sandslätt och det börjar bli hög tid att anmäla sig om man inte redan gjort det. När maskinerna gått förbi på gatan betraktar vi anmälningar som kommer in som efteranmälningar och dessa tas när tillfälle finns. Vi kan samt inte hålla samma pris som vid tecknande innan maskinerna kommer till samhället. Detta gäller även när vi kommer in i Alsterbro. Jag har strax innan jul varit ute i Alsterbro och satt upp skyltar i trädgårdarna till er som skrivit på ett fiberavtal. Är du intresserad av att få hem mer information samt ett avtal i brevlådor så kontakta mig så löser jag detta.

God fortsättning önskar jag er alla!

/ Josefine


2017-11-01

På mötet som hölls i Alsterbro den 26 oktober fanns representanter på plats från Nybro Energi, Lindahls Gräv, Eltel och kommunen. Vi pratade om gång och cykelbanan som nu fått en annan längre utbyggnad. Den kommer att gå längs med Alstervägen (västra sidan) från Pianovägen till Klockvägen samt från Badhusgatan till korsningen mot Uvahult.

Utbyggnaden av fiber kommer pågå och färdigställas under 2018. För närvarande har vi en anslutningsgrad på ca 33 % i Alsterbro. Införsäljning kommer påbörjas omgående för att få upp anslutningsgraden som är extremt låg. Ni som ännu inte skickat in avtal kommer bli kontaktade.

Har ni grannar som ni vet inte bor i Alsterbro är jag väldigt tacksam för hjälp att informera om att vi nu börjat samla in avtal. Jag bifogar ett avtal för utskrift nedan,

Avtal Alsterbro, Sandslätt – PDF (561 KB)

Jag kommer även köra ut blåa skyltar till era trädgårdar. Jag vet att några av er saknar dessa. Dessa vill jag att ni låter stå kvar tills arbetet är slutfört. Eltel kommer plocka med sig dessa skyltar när det varit hos er och aktiverat er fiber.


2017-10-25

Det finns möjlighet att delbetala sin fiber via vår samarbetspartner Wasa Kredit. Se bifogad blankett.

Wasa – PDF (86 KB)


2017-10-24

Påminnelse om informationsmötet gällande fiberutbyggnaden i ert område.

Mötet är i Folketshus Alsterbro 26 oktober 18.30. Se bifogad inbjudan!

Bjud gärna med grannar som inte bestämt sig än, bra tillfälle att få veta mer om fiber och vad det betyder att dra in fiber till sin bostad.


2017-09-18

Informationen nedan finns att läsa i senaste numret av 125:an.

Just nu är det full fart i fiberarbetet runt om i hela kommunen. Det är jättearbete vi har framför oss men vi har kommit en bra bit på väg. Hittills har vi grävt 19 mil fiber. Dessutom har en del fiberslang lagts ned i samband med arbeten inom V/A och elnät.

Nu har vi äntligen avtalet på plats gällande gång- och cykelbana i Alsterbro. Det är kommunen som är beställare och det är också de som har bestämt sträckningen. Cykelbanan kommer att gå längs med Alstervägen (västra sidan) från Pianovägen till Klockvägen samt från Badhusgatan till korsningen mot Uvahult.

Vi kommer att gräva fiberstammarna ute i gatorna först och sedan gräver vi in på tomterna. Efter det kommer Eltel och installerar fibern i varje fastighet. Mer information om hur grävning på tomt och installation går till kommer vi att berätta om på vårt informationsmöte som kommer att hållas den

26 oktober klockan 18:30 i Alsterbro Folkets Hus.

I dagsläget gräver vi från reningsverket i Knivingaryd via Sandslätt och sedan vidare upp till Alsterbro. Här samarbetar vi med både elnät och V/A för att stärka hela infrastrukturen i bygden.


2017-06-08

Informationen nedan gick att läsa i senaste numret i 125:an.

Vi har nu lyckats få uppdraget från kommunen att i samband med att vi gräver för fiber inne i Alsterbro även bygga en ny cykelbana. Vi har haft flera diskussioner även med Trafikverket som är positiva. Det är bara några små detaljer kvar kring hur dragningen av cykelbanan ska se ut. Vi kommer att finnas på plats i Alsterbro under Alsterbrodagen den 15 juli tillsammans med ansvariga politiker. Här kommer vi att visa upp exakta ritningar och berätta mer om våra planer. Självklart är du också välkommen att ställa andra frågor om fiber och om våra övriga verksamheter.

Just nu arbetar vi med att förstärka vattenledningsnätet söder om Alsterbro samtidigt som vi lägger ned fiberslang. På detta sätt stärker vi hela infrastrukturen på orten.

Det är fortfarande inte försent att beställa en fiberanslutning. Arbetet med cykelbanan beräknas starta efter sommaren. I Sandslätt är all ingrävning på tomt klart.


2017-03-30

RÄTTELSE

Ni som bor i Sandslätt har möjlighet att hämta jord för finåterställning av era tomter. Jorden ligger på HELLMANS VÄG.


2017-03-15

Ni som bor i Sandslätt har nu fått er grävning på tomten gjord. Jag återkommer med information om när vi kommer och gräver utmed gatorna. Ni som ännu inte tecknat avtal och bor i Sandslätt har möjlighet att göra detta fram till grävningen ute i gatorna är klar.


2017-03-06

Följande information går att läsa i senaste numret av 125:an.

Inne i Alsterbro har planeringen tagit lite längre tid men av en positiv anledning. Vi planerar nämligen att samtidigt byta både V/A- och elledningar. På detta sätt förstärker vi hela infrastrukturen i Alsterbro. Vi för även en diskussion med både Trafikverket och kommunen ang. den planerade gång och cykelbanan genom samhället. Vår förhoppning är att även detta arbete ska kunna göras samtidigt.

På grund av den djupa tjälen under de asfalterade vägarna gör vi nu saker i en annan ordning än det först var tänkt. Vi gräver nu in på tomterna innan vi gräver i gatorna. I Sandslätt har ingrävningen redan startat.


2017-01-27

Stomnätet till Alsterbro är snart klart även om tjälen nu har tvingat oss att slå av på takten lite. Ingrävningen på gator och tomter kommer att starta i Sandslätt längre fram i vår. Vi sitter just nu och för diskussioner internt om att samförlägga både med V/A och elnät för att få en ökad samhällsnytta för hela området. Vi har också en dialog med kommunen och Trafikverket angående ny gång/cykelbana genom Alsterbro. Vi hoppas få till ett samarbete kring detta så att gatan slipper bli uppgrävd mer än en gång.

Produktblad fiber – PDF (2 MB)


2016-11-08

Vi har bestämt oss för att fakturera hela summan på 19 500 kr inkl. moms när installationen är helt klar. Det kommer alltså inte att komma en delfaktura i början projektet. Om det är någon som ändå vill ha en uppdelad faktura så kan ni höra av er till oss. Ni som vill delbetala via Swedbank kommer att bli kontaktade av dem direkt och de kommer att göra en kreditprövning.


 

Jag vill veta mer - Fibernät

Jag vill veta mer om Nybro Energis fibernät

» Fiberutbyggnad - Alsterbro/Sandslätt Fiberutbyggnad - Bäckebo Fiberutbyggnad - Kristvallabrunn Fiberutbyggnad - Orrefors Fiberutbyggnad - Örsjö