Du kanske har något du undrar över om elhandel? Här följer några vanliga frågor vi brukar få.
För att elen ska fungera i ditt hem behöver du två olika avtal.
Elnätsavtalet tecknar du med det elnätsföretag som äger nätet och elledningarna där du bor, din nätägare. Du kan inte välja nätägare själv eftersom det bara finns en
nätägare per område runt om i landet. Det är din nätägare som äger, bygger och underhåller elnätet där du bor.
Ett elhandelsavtal behövs för att du ska kunna börja använda elen i ditt hem. Det kan du teckna med valfri leverantör, ett så kallat elhandelsföretag. På elhandelsfakturan betalar du för den elen som går åt, till exempel för lamporna som är tända.
Om ditt elhandelsföretag och din nätägare ingår i samma koncern får du oftast en faktura där samtliga elkostnader redovisas, såväl för elnät som för elhandel.
När du klickar på Teckna elavtal på vår hemsida ser du både våra avtal och vad din elkostnad per månad blir med de olika avtalen (Obs. du behöver inte teckna avtalet för att få fram dessa uppgifter).
Fast eller rörligt elpris:
Fast pris: Du betalar samma pris per kWh under hela avtalsperioden. Detta ger stabilitet och förutsägbarhet, men du kan missa prissänkningar om elpriserna sjunker.
Rörligt pris: Priset per kWh följer marknadspriset och kan variera varje månad. Det kan vara billigare över tid, men det innebär också risk för högre kostnader under perioder med höga elpriser.
Avtalslängd:
Avtal kan vara på olika längder, till exempel 1, 2 eller 3 år, eller löpande tills vidare. Längre avtal ger stabilitet men binder dig under en längre tid, medan kortare avtal ger mer flexibilitet.
Elens ursprung:
Många elbolag erbjuder möjligheten att välja el från förnybara källor, som vind- eller vattenkraft. Detta är ett viktigt val om du vill ha en mer hållbar energianvändning.
Bindningstid och uppsägningstid:
Kontrollera hur länge du är bunden till avtalet och hur lång uppsägningstid som gäller om du vill byta eller säga upp avtalet. Vissa avtal har ingen bindningstid, medan andra kan ha en uppsägningstid på upp till 12 månader. Vi har exempelvis 30 dagars uppsägningstid på våra rörliga avtal.
Eventuella avgifter:
Vissa elavtal kan ha fasta månadsavgifter utöver kostnaden per kWh. Se till att räkna in dessa i din totala kostnad för att få en rättvis bild av vad avtalet kostar.
Elbolagets rykte och kundservice:
Kolla upp elbolagets rykte genom recensioner eller jämförelsesidor. En bra kundtjänst kan vara värdefullt om du behöver hjälp eller har frågor under avtalets gång.
Möjlighet till förnyelse och förändring av avtalet:
Se om det finns flexibilitet i att förnya eller ändra avtalet om dina behov skulle förändras.
Energiförbrukning:
Om du har hög energiförbrukning kan det vara extra viktigt att välja ett avtal med ett konkurrenskraftigt pris per kWh. Har du låg förbrukning kan en lägre fast månadsavgift vara viktigare.
När företag säger att de säljer el till inköpspris innebär det att de vidarebefordrar det pris de betalar på elbörsen direkt till dig, utan att lägga på extra marginaler för själva elpriset. Dock tillkommer andra avgifter, som fast månadsavgift, eventuellt påslag, elcertifikatsavgift samt skatt och moms. Priset kan variera kraftigt eftersom det följer marknadspriset, vilket innebär både risk och möjlighet till lägre kostnader beroende på elpriserna på marknaden.
Det hittar du på din faktura, mina sidor eller på din elmätare.
Du kan flytta med ett rörligt- och timprisavtal men inte ett fastprisavtal.