Lär dig mer om våra olika energiprodukter och hur de funkar. På den här sidan hittar du de vanligaste frågorna och svaren inom våra olika tjänster.
Du kanske har något du undrar över? Här följer några av dem vanligaste frågorna vår kundtjänst brukar få.
Är det under dagtid ringer du oss på 0481-451 76. Efter stängning ringer du vårt journummer som går till SOS Alarm 0470-170 13. Gäller det din fiber kontaktar du din tjänsteleverantör.
Du loggar in med Mobilt bank-id. Saknar du Mobilt bank-id kan du logga in med en kod som du får av oss.
Du kan se din förbrukning, fakturor samt avtal för dina tjänster hos oss.
Fyll i flyttanmälan på Mina sidor, vi har 30 dagars uppsägningstid. Man kan även kontakta oss via telefon eller maila kundtjanst@nybroenergi.se
Hos oss kan du välja att få din faktura som e-faktura, via Kivra eller via e-post. Företag kan välja mellan EDI, papper samt e-post.
Om du har anslutit dig till digitala brevlådan Kivra så kommer fakturan in där.
Kan finnas i Kivra. Har du flyttat och inte meddelat oss?
Du kanske har något du undrar över om elhandel? Här följer några vanliga frågor vi brukar få.
För att elen ska fungera i ditt hem behöver du två olika avtal.
Elnätsavtalet tecknar du med det elnätsföretag som äger nätet och elledningarna där du bor, din nätägare. Du kan inte välja nätägare själv eftersom det bara finns en
nätägare per område runt om i landet. Det är din nätägare som äger, bygger och underhåller elnätet där du bor.
Ett elhandelsavtal behövs för att du ska kunna börja använda elen i ditt hem. Det kan du teckna med valfri leverantör, ett så kallat elhandelsföretag. På elhandelsfakturan betalar du för den elen som går åt, till exempel för lamporna som är tända.
Om ditt elhandelsföretag och din nätägare ingår i samma koncern får du oftast en faktura där samtliga elkostnader redovisas, såväl för elnät som för elhandel.
När du klickar på Teckna elavtal på vår hemsida ser du både våra avtal och vad din elkostnad per månad blir med de olika avtalen (Obs. du behöver inte teckna avtalet för att få fram dessa uppgifter).
Fast eller rörligt elpris:
Fast pris: Du betalar samma pris per kWh under hela avtalsperioden. Detta ger stabilitet och förutsägbarhet, men du kan missa prissänkningar om elpriserna sjunker.
Rörligt pris: Priset per kWh följer marknadspriset och kan variera varje månad. Det kan vara billigare över tid, men det innebär också risk för högre kostnader under perioder med höga elpriser.
Avtalslängd:
Avtal kan vara på olika längder, till exempel 1, 2 eller 3 år, eller löpande tills vidare. Längre avtal ger stabilitet men binder dig under en längre tid, medan kortare avtal ger mer flexibilitet.
Elens ursprung:
Många elbolag erbjuder möjligheten att välja el från förnybara källor, som vind- eller vattenkraft. Detta är ett viktigt val om du vill ha en mer hållbar energianvändning.
Bindningstid och uppsägningstid:
Kontrollera hur länge du är bunden till avtalet och hur lång uppsägningstid som gäller om du vill byta eller säga upp avtalet. Vissa avtal har ingen bindningstid, medan andra kan ha en uppsägningstid på upp till 12 månader. Vi har exempelvis 30 dagars uppsägningstid på våra rörliga avtal.
Eventuella avgifter:
Vissa elavtal kan ha fasta månadsavgifter utöver kostnaden per kWh. Se till att räkna in dessa i din totala kostnad för att få en rättvis bild av vad avtalet kostar.
Elbolagets rykte och kundservice:
Kolla upp elbolagets rykte genom recensioner eller jämförelsesidor. En bra kundtjänst kan vara värdefullt om du behöver hjälp eller har frågor under avtalets gång.
Möjlighet till förnyelse och förändring av avtalet:
Se om det finns flexibilitet i att förnya eller ändra avtalet om dina behov skulle förändras.
Energiförbrukning:
Om du har hög energiförbrukning kan det vara extra viktigt att välja ett avtal med ett konkurrenskraftigt pris per kWh. Har du låg förbrukning kan en lägre fast månadsavgift vara viktigare.
När företag säger att de säljer el till inköpspris innebär det att de vidarebefordrar det pris de betalar på elbörsen direkt till dig, utan att lägga på extra marginaler för själva elpriset. Dock tillkommer andra avgifter, som fast månadsavgift, eventuellt påslag, elcertifikatsavgift samt skatt och moms. Priset kan variera kraftigt eftersom det följer marknadspriset, vilket innebär både risk och möjlighet till lägre kostnader beroende på elpriserna på marknaden.
Det hittar du på din faktura, mina sidor eller på din elmätare.
Du kan flytta med ett rörligt- och timprisavtal men inte ett fastprisavtal.
Du kanske har något du undrar över om elnät? Här följer några vanliga frågor vi brukar få. Se om du finner svaret du söker.
Det som avgör hur mycket du betalar är vilken storlek du har på din huvudsäkring, din årsförbrukning av el och vilken form av boende du har. Du kan därför påverka din elnätsavgift genom att till exempel byta till en mindre storlek på huvudsäkringen och sänka din elförbrukning. Läs mer om hur du ändrar ditt abonnemang här.
Om du vill byta huvudsäkring kontaktar du ett auktoriserat elföretag, som efter utfört arbete skickar en färdiganmälan på arbetet till oss. Därefter ändrar vi ditt elnätspris i enlighet med din nya huvudsäkring. Läs mer om hur du ändrar ditt abonnemang här.
En ny anslutning till elnätet kostar olika mycket beroende på vilken huvudsäkring du väljer. Vi gör även uträkningen utifrån vilket avstånd det är från fastighetsgräns till vår närmaste anslutningspunkt. För exakta uppgifter behöver du kontakta oss.
Du kanske har något du undrar över om fiber? Här följer några vanliga frågor vi brukar få.
Ni kan lämna en intresseanmälan via denna länk. räkna med ett svar inom 1-2 veckor från oss. Svaret kommer i regel som ett mejl till den e-postadress som ni angett i intresseanmälan.
Vi har ett stort utbud av tjänsteleverantörer och dessa hittar ni här.
Upplever du störningar? Se om det finns kända driftstörningar i ditt område.
På Open Universe kan ni se er driftinformation. Skulle det inte finnas någon driftinformation om ert område kontakta er tjänsteleverantör och lämna en felanmälan. Du kan läsa mer på sidan felanmälan.
Tänk på att det är du som markägare som är ansvarig om en fiberkabel går sönder på din tomt. Vill du veta var din fiber är förlagd registrerar du ett ärende till ledningskollen.se
Kontakta Nybro Energis kundtjänst 0481–45176 så hjälper vi er.
Tänk på att alltid dra ut sladden till strömkabeln vid åska och oväder för att förhindra skada
Du kanske har något du undrar över om fjärrvärme? Här följer några vanliga frågor vi brukar få. Se om du finner svaret du söker.
Fjärrvärme är en klimatsmart och energieffektiv uppvärmningsform som sköter sig själv. Med fjärrvärme har du ett skönt inomhusklimat oavsett hur kallt det är ute. Du har dessutom obegränsad tillgång till varmvatten.
Fyll i en intresseanmälan för fjärrvärme här för och se om vi kan leverera fjärrvärme till din adress.
Ja, om ditt hus värms upp med el eller gas kan du ha rätt till bidrag när du ansluter din fastighet till fjärrvärme. Bidraget täcker upp till 50 procent av materialkostnaderna, med ett maxbelopp på:
30 000 kronor för åtgärder kopplade till värmesystemet.
30 000 kronor för förbättringar av klimatskärmen (exempelvis fönster eller isolering).
Vårt fjärrvärmevatten i ledningarna har färgats grönt med hjälp av färgämnet Pyranin för att vi ska kunna upptäcka eventuella läckor i varmvattenberedare och i ledningsnätet.
Kommer det grönt vatten i din kran innebär att det finns en läcka i din värmeväxlare. Upptäcker du grönt vatten ute i marken kan det innebära att det finns en läcka i fjärrvärmenätet. Upptäcker du grönt vatten inne eller ute vill vi att du kontaktar oss. Ju snabbare eventuella läckor hittas, desto snabbare kan de repareras.
Pyranin är godkänd av Livsmedelsverket och Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Nybro. Ämnet är detsamma som färgar exempelvis handdiskmedel grönt och innebär ingen risk för missfärgning av tvätt eller dylikt om läckage skulle uppstå i din fjärrvärmecentral. Dock rekommenderas att inte använda grönt vatten till matlagning.
Strömavbrott?
Kontrollera dina säkringar och att du har el till din fjärrvärmecentral.
Kontrollera att reglercentralen har el.
Kontrollera att cirkulationspumpen går – enklast görs detta genom att hålla en
skruvmejsel mot pumpen och sätta örat mot skruvmejselns handtag. Prova att starta
om cirkulationspumpen.
Avbrott i fjärrvärmeleveransen?
Kontakta oss för att ta reda på om det är ett fjärrvärmeavbrott i ditt område. Gå in på vår hemsida under driftinformation, eller kontakta vår kundtjänst.
Det finns ström och är inget fjärrvärmeavbrott
Kontakta din fastighetsägare, fastighetsskötare eller en VVS-firma för felavhjälpning i din anläggning.
Du kanske har något du undrar över om vatten & avlopp? Här följer några vanliga frågor vi brukar få. Se om du finner svaret du söker.
När vi gjort ett underhållsarbete och kanske behövt stänga av vattnet en kort period, då är det vanligt att det lossnar rost och avlagringar från ledningarna. Det är inte farligt men ser oaptitligt ut. Vi rekommenderar att du spolar vatten och låter kranen stå öppen tills avlagringarna försvinner, undvik gärna vittvätt tills vattnet är klart igen.
Vattnet kan också bli vitt och upplevas som grumligt om det har kommit in luft i ledningarna i samband med ledningsarbete. Detta fenomen är vanligt på vintern/vårkanten då vattnet som lämnar vattenverket är extra kallt.
Om problem skulle kvarstå efter att du spolat några minuter är du välkommen att kontakta Nybro Energis kundtjänst 0481-451 76.
Kontrollera om trycket är dåligt i samtliga kranar i huset. Om du bara upplever dåligt tryck i en enstaka kran så beror det troligtvis på att silen är igensatt, detta kan ske av till exempel rostavlagringar.
Har samtliga kranar i huset har dåligt tryck, kontrollera om ventilerna vid vattenmätaren är fullt öppna. Du kan även kontakta oss för att få hjälp med att kontrollera så att silen i vattenmätaren inte är igensatt.
Kvarstår problemet, fråga dina grannar om även de upplever ett dåligt vattentryck. Om flera hushåll i området upplever samma problem kan ni göra en felanmälan till oss genom att kontakta vår kundtjänst på nummer 0481-451 76.
Om någon enstaka fastighet i ett område upplever dåligt tryck så beror det troligtvis på fastighetens egna servisledningar eller ledningarna inne i huset. Kontakta i detta fall en VVS-firma.
I vissa fall kan det även vara en vattenläcka som ger upphov till det dåliga trycket.
Om du misstänker en vattenläcka gör så här:
Stäng alla kranar/tappställen i huset. Lyssna vid vattenmätaren efter ett susande ljud. Om vattenmätaren fortsätter att rotera eller om du hör ett susande ljud så kan det finnas ett vattenläckage.
Stäng ventilen före vattenmätaren och kontrollera att vattenmätaren stannar. Om det susande ljuset upphör så finns läckan troligtvis inne i huset. Kontrollera då alla vattenanslutna installationer i huset och kontakta en VVS-firma. Om det susande ljudet inte upphört så kan läckaget sitta före vattenmätaren, det vill säga på inkommande vattenledning till huset. Kontakta då oss så kan vi hjälpa dig att hitta läckan.
Alla våra vattenmätare byts ut med jämna intervall och testas av ackrediterad vattenmätarverkstad innan dom sätts upp. Det är ovanligt att en vattenmätare inte fungerar men om du misstänker att din vattenmätare visar fel förbrukning kontakta vår kundtjänst, 0481-451 76.
Du som fastighetsägare har rätt att få din vattenmätare testad. Om det visar sig att det inte är något fel på vattenmätaren är det du som fastighetsägare som bekostar undersökningen. Om det visar sig att vattenmätare har visat en för hög vattenförbrukning kommer du att återbetalas för detta.
Tänk på att om din vattenmätare plötsligt visar på en högre förbrukning än vanligt eller om den visar på förbrukning när ingen är hemma så kan det bero på en vattenläcka.
Om du har fått stopp i avloppet behöver du som fastighetsägare ta reda på var stoppet ligger. Oftast sitter det inom fastighetsgränsen, men ibland kan det bero på ett fel i den allmänna ledningen på gatan. Behöver du hjälp med att felsöka kontaktar du en rörentreprenör. Vi önskar att entreprenören filmar dina ledningar när de är på plats och felsöker. Detta för att du ska få ut ersättning om felet ligger hos oss.
Stopp inom fastigheten
Kontakta rörentreprenör om du behöver hjälp att åtgärda stoppet i dina ledningar. Om stoppet sitter i fastigheten är det du som fastighetsägare som bekostar arbetet för en eventuell rensning eller spolning av avloppsledningen ända ut till den allmänna huvudledningen i gatan.
Stopp orsakat av fel i allmän avloppsledning
Beror stoppet på ett fel i de kommunala ledningarna ligger ansvaret på oss och vibekostar åtgärderna. Gör en felanmälan när du säkerställt att felet sitter utanför den egna fastighetsgränsen.
Du som fastighetsägare kan förebygga stopp i avloppet genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper.
Hushållspapper/våtservetter är inte avsett för att spolas ner i toastolen då de inte löses upp i vattnet och kan orsaka stopp i ledningar och sätta igen pumpar.
Matfett/olja i stekpannor ska torkas av med papper som sedan slängs i hushållssoporna då fettet stelnar och täpper igen ledningarna. Frityrolja kan fyllas upp i flaskor och lämnas in på din närmaste återvinningscentral.
Som fastighetsägare har du det huvudsakliga ansvaret för att bekämpa och motverka att skadedjur tar sig in på din fastighet. Om du upplever problem med råttor ska du kontakta ditt försäkringsbolag och det saneringsföretag som försäkringsbolaget rekommenderar.
Som VA-huvudman för det kommunala ledningsnätet jobbar Nybro Energi kontinuerligt för att försöka hålla nere råttbeståndet i avloppsledningar genom att täta ledningar/brunnar och med hjälp av mekaniska råttfällor utplacerade på ledningsnätet.
Undvik att skölja ner matrester eller matfett i avloppet då detta kan locka till sig råttor.
Om larmet till din LTA-station har utlösts så behöver du ringa oss så fort som möjligt på nummer 0481-451 76 (kontorstid) eller 0470-170 13 (kvällar och helger). Undvik att släppa ut något vatten till LTA-station innan drifttekniker har undersökt felet.
Tänk på att det är du som fastighetsägare som står för kostnaderna om stoppet beror på att något olämpligt har spolats ner i avloppet.