Fiberprojekt Målerås/Gullaskruv/Gadderås

Här på sidan hittar ni information om Fiberprojekt Målerås/Gullaskruv. Projektet drivs av Nybro Energi i samarbete med lokala fiberambassadörer. Projektet har fått stöd av den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Intresseanmälan kan du göra det direkt i vår fiberportal via länken nedan. Här hittar du också information om aktuella tjänster och priser i nätet.

https://fiber.nybroenergi.se/

Öppen fiber

Syftet med projektet är att öka tillgången till bredband med hög överföringskapacitet samt bygga ett öppet fibernät i angivet område. Ett öppet fibernät innebär att alla leverantörer som vill har möjlighet att sälja sina tjänster i nätet på lika villkor. Nybro Energi erbjuder därmed ett öppet, operatörsneutralt fibernät. Det innebär att flera leverantörer av tjänster som bredband, tv och telefoni är anslutna till och konkurrerar på lika villkor i nätet. För dig som kund skapar fri konkurrens förutsättningar att få ett bättre pris och flera tjänster att välja mellan. För att se vilka tjänsteleverantörer samt priser vi har i nätet just nu hänvisar vi till fiber.nybroenergi.se 

Kostnaden för fiber är 19 500 kr inkl. moms till privatpersoner.

Kontaktperson

Josefine Dahlgren är kontaktperson för projektet.
Hör av er till henne om du har några frågor.

josefine.dahlgren@nybroenergi.se
0481-45 418


2018-02-19

Önskar ni delbetala er fiberanslutning behöver detta meddelas innan grävning påbörjas. En kreditprövning görs på plast hos oss på Nybro Energi.


2018-02-05

Installation pågår i Gullaskruv. Grävning pågår på landsbygden. Just nu är Lindahls gräv utmed Johan Ekmans väg mot Gullaskruv sätteri och upp mot Applaryd. När blåsningen ute på landsbygden har kommit igång kommer vi koppla upp er löpande därefter.


2018-01-19

Målerås är nu uppkopplat och Eltel har börjat i Gullaskruv. Eltel kommer börja ringa för att boka in tider med er som har hus inne i samhället med start nästa vecka.

När vi är klara med Gullaskruv kommer vi påbörja jobbet med att blåsa och koppla upp er som bor ute på landsbygden. Vi kommer som det ser ut just nu börja koppla upp er där vi började gräva.


2018-01-08

Eltel har nu bara ett fåtal adresser kvar i Målerås att koppla in. Har ni fått er fiber inkopplad men har svårigheter att komma igång så tveka inte att kontakta mig så hjälper jag till i den mån jag kan.

När Eltel är klara kommer de börja ringa till er som har adress i Gullaskruv. Blåsning pågår just nu i Gullaskruv så vi räknar med att ni som bor i Gullaskruv kommer bli uppkopplade inom kort.


2017-12-27

Stora delar av Målerås är nu uppkopplade och har börjat beställa tjänster. Är ni osäkra på vilken operatör ni ska välja så gå in på fiber.nybroenergi.se och jämför de olika tjänsteleverantörerna. Det går såklart bra att ringa eller maila mig också så ska jag försöka hjälpa till med det jag kan.

I Gullaskruv påbörjades blåsningen innan jul och Eltel kommer så fort de är klara i Målerås att bege sig till Gullaskruv för att koppla upp er som bor där. Vi kommer likt vi gjorde i Målerås börja koppla skåp och brunnar för att arbetet med att koppla in slutkund ska gå så smidigt som möjligt. Till er som bor på landsbygden kommer vi också påbörja blåsning för att påbörja inkoppling hos er som fått era tomter ingrävda. Lindahls gräv är påväg för att slutföra den sista etappen runt Applaryd, Gislatorp och ner mot Skedebäckshult. Bor du i detta området och ännu inte skickat in ditt fiberavtal är det hög tid att göra det. Har ni grannar som inte bor här tar jag tacksamt emot hjälp med att informera dem om att vi nu kommer för att gräva fiber.

God fortsättning önskar jag er alla!

/ Josefine


2017-12-18

Inkoppling i Målerås pågår just nu. Har du inte blivit kontaktad av Eltel än så är det på g. Gällande era blåa skyltar som står i trädgården så kommer Eltel att ta med sig dessa när de installerat era hem.


2017-12-08

Inkoppling i Målerås pågår och ett par fastigheter är nu uppkopplade har beställt tjänster. Gadderås är som jag nämnt tidigare redan klart. När det nu kommer till att börja beställa tjänster är det enklast är att gå in på vår hemsida (fiber.nybroenergi.se) och kolla vilken leverantör ni vill ha och sedan ringa till tjänsteleverantören. Då behövs ingen aktiveringskod. Aktiveringskoden behövs bara när du beställer tjänsteleverantör via fiberportalen.


2017-11-30

Gadderås är uppkopplat och vi börjar nu i Målerås. Det är som jag nämnt innan skåp och brunnar som görs först och därefter kundinstallationer. Eltel räknar med att kunna börja ringa runt till kunder i Målerås med start nästa vecka. De kommer sedan jobba sig igenom hela Målerås. Grävningen på landsbygden går också bra och Lindahls har nu börjat besöka kunder i etapp 4. Alla tomtingrävningar är klara i Gullaskruv och så fort vi är klara i Målerås börjar vi i Gullaskruv.

Ni som ännu inte skickat in avtal och vill ha fiber bör skicka in era avtal omgående för att komma med.


2017-11-17

Sön 26 nov. Kl 11-12 står dörren öppen i Gullaskruvs Folkets hus!

Tanken med mötet är att informera kring tjänsteutbudet i ert fibernät. Vad händer när er fiber väl är installerad i ert hem? Vad kan man att välja på när det gäller telefoni, tv och uppkopplingshastighet till internet.

Vad skiljer de olika leverantörerna åt osv, hur ansluter jag mig, och vad kostar det per månad?

Jag kommer ut och hjälper till att svara på de frågor som saknar svar i portalen eller på nybroenergi.se.

Så dyk upp om du vill prata lite kring vad du funderar över, nu när det börjar närma sig!

Jag har valt att bjuda in hela ert område. både Målerås, Gullaskruv, Gadderås samt landsbygd. Ni som bor på landsbygden kommer få vänta lite till innan er fiber kan kopplas in men vill ni komma på detta möte så är ni självklart välkomna.

Mvh Styrelsen MOG Fiber, via Jennie-Ann och Nybro Energi Josefine


2017-11-03

Gadderås är nu färdiggrävt och inblåst. Inkoppling hos kunder kommer påbörjas inom kort. Vi har idag 18 st kunder i Gadderås och vi kommer som det ser ut just nu börja med att koppla in dessa innan vi kopplar upp Målerås. Anledningen till att ni som bor i Målerås ej blivit kontaktade av Eltel än är att vi inväntar ny utrustning som är avsatt för Målerås. Så fort denna utrustning är hemma kommer Eltel börja ring er för att boka in en tid då de kan komma hem till er och installera er fiber.

När Eltel kommer hem till er för installation kan de även hjälpa er att beställa tjänster om ni vet vilken leverantör ni vill ha. Har ni frågor gällande val av leverantör går det bra att ringa mig, Josefine.


2017-11-01

De sista tomterna i Gadderås grävs nu. Finns önskemål om jord för återfyllnad av era tomter så löser vi det bara ta en kontakt med mig så kör vi ut en hög till Gadderås också.


2017-10-25

Det finns möjlighet att delbetala sin fiber via vår samarbetspartner Wasa Kredit.


2017-10-09

Blåsning pågår i Målerås. Eltel har börjat koppla upp skåp. De kommer göra klart alla skåp innan de börjar boka in kunder. Detta för att arbetet ska flytta på så smidigt som möjligt. Ni som bor i Målerås kommer bli kontaktade av Eltel med start under oktober månad. Jord finns utlagd i Målerås. Den är endast till för finåterställning av er fiberingrävning. Jordhögen ligger utanför Målerås Läder. Skulle jorden ta slut så meddela mig gärna så fyller vi på.

Grävning pågår nu i Gullaskruv. Bor du i Gullaskruv och ännu inte bestämt dig gällande fiber behöver vi ha in en intresseanmälan senast den 20 oktober för att ni ska komma med i denna omgången. Anmälningar som kommer in senare kommer hanteras som efteranmälningar. Grävning pågår även på landsbyggden i etapp 1.


2017-09-28

Grävningen i Målerås är klar och blåsning av fibern har påbörjats. Några av maskinerna har gått vidare till Gullaskruv där grävningen är påbörjad. Några av maskinerna är nu tillbaka i etapp 1 på landsbygden runt Kollinge, Stibbetorp.

På mötet som hölls i Gullaskruv i veckan kom frågan upp om när vi kommer till varje område. Detta är något som är svårt att säga då vi har många aspekter att ta hänsyn till. Planen är att gräva klart etapp 1 på landsbygden. Därefter etapp 2. Gullaskruv som ligger i etapp 2 grävs dock redan nu. Etapp 3 består i stort sett bara av Målerås och där är det redan grävt. Vi har ett par kunder utanför Målerås som vi kommer gräva till. Därefter kommer gräva etapp 4. Vi räknar med att ha grävt ut MOG under 2018.


 

2017-09-19

Den största delen av grävningen i Målerås är klar och vi kommer börja blåsa fibern inom kort. Detta betyder att grävmaskinerna lämnar samhället för att gå vidare till andra området. Vi har därför sagt att vill man ha in fibern nu så måste man kontakta oss innan fredag den 22 sep. Kommer man in med ansökan senare kommer vi få återkomma när tid finns. När blåsningen är klar kommer Eltel börja ringa er för att boka in en tid då de kan komma hem till er och installera er fiber. Har ni bestämt vilken operatör ni vill ha kan Eltel hjälpa er att beställa när det är där.

Gällande Gullaskruv har Lindahls nu varit hos alla som beställt fiber och diskuterat vart fibern ska grävas in. Lindahls kommer börja gräva i Gullaskruv i september. De kommer gräva gator och tomter parallellt.

I Gadderås är alla tomter utom fyra ingrävda. Ni kommer också inom kort bli kontaktade av Eltel för installation.

Möte för etapp 4

Dags att bjuda in till nästa informationsmöte. Denna gång gäller det er som bor i etapp 4. Samma upplägg som tidigare och vi kommer även denna gång befinna oss i Gullaskruvs Folketshus. Datum denna gång är den 26 september klockan 18.30. Detta kommer bli det sista informationsmötet för ert område så om ni har missat tidigare möten och bor i andra etapper så är detta sista chansen att gå. Självklart är alla som inte bestämt sig än välkomna att komma för att få mer information gällande utbyggnaden.

Se inbjudan nedan och hjälp gärna till att sprida informationen!

Inbjudan etapp 4 MOG – PDF (3 MB)


2017-08-25

Grävningen i Målerås börjar bli klar. Ni som ännu inte anmält sig och skrivit på avtal måste höra av sig till mig innan den 30 augusti. Anmälningar som kommer in senare kommer hanteras som efteranmälningar och kommer grävas när tid finns. Vi behöver komma vidare för att följa tidsplaneringen som vi gjort.


2017-08-15

Skylt i trädgården!

Jag får ganska många samtal från er som bor utanför samhällena som önskar skyltar i sina trädgårdar. Vi har tyvärr inte möjlighet att köra ut och sätta upp dessa skyltar, dock går det väldigt bra att hämta en ”Jag har beställt fiberskylt” hos oss på Nybro Energi!


2017-08-14

Grävning inne i Målerås pågår för fullt! Lindahls gräv har varit i kontakt med er som bor i Målerås för att diskutera och dokumentera vart ni vill ha in er fiber. Tomtingrävningar har påbörjas och jag har fått information om att de började gräva i norra delen av samhället för att gå mot centrum. Där tomterna är klara kommer fibern att blåsas in och därefter kommer Eltel att kontakta er för att boka in en tid för installation.

Gällande landsbygden i Etapp 1 inväntar vi tillstånd från Sveaskog för att kunna fortsätta gräva. så fort detta kommer in är planen att fortsätta där vi fick avbryta.

Gällande Gullaskruv pågår fortfarande en sista införsäljningsfas. Grävning kommer påbörjas under hösten.


2017-08-11

Anslutning av två fastigheter på samma tomt:

Finns det fler än ett hus på fastigheten som ni önskar ansluta så gäller följande. Pris på anslutning av ytterligare en fastighet på tomten om avståndet är mindre än 30 meter är priset 8 000 kr. Tillkommande meter utöver 30 meter betalar man 200 kr/meter. Pris för första anslutningen är 19 500 kr.

Kontakta oss för mer info samt avtal!


2017-06-28

När arbetet i Målerås är slutfört kommer vi gå vidare mot Gullaskruv. Vi har fortfarande många som inte anmält sitt intresse i Gullaskruv så funderar ni på fiber och har hus i Gullaskruv är det hög tid att kontakta mig för avtal. Jag kommer även börja ringa runt i Gullaskruv för att få upp anslutningsgraden.

Några av maskinerna som varit i Målerås kommer förhoppningsvis gå tillbaka till landsbygden i etapp 1 som vi fick lämna för att gå till Målerås. Vi väntar på tillstånd från Sveaskog för att komma vidare på landsbygden i etapp 1. Vi hoppas att detta kommer komma in snart.


2017-06-19

Arbetet pågår i Målerås. Asfaltering utmed Södra och Norra Måleråsvägen kommer påbörjas denna alt nästa vecka. Lindahls gräv är just nu ute och besöker er som bor i Målerås för att bestämma med er var ni vill ha in fibern. Ni som inte än haft besök av dem kommer få det! Bor ni inte i Målerås kommer ni bli kontaktade på telefon.


2017-06-05

På mötet vi hade i Målerås förra veckan kom en önskan upp om att lägga upp en karta på var vi går fram. Så nedan ser mi Lindahls projektering på vart fibern ska grävas fram genom samhället.

målerås samhälle – PDF (1 MB)


2017-05-29

Grävningen i Målerås är nu påbörjad. Detta gör naturligtvis att det blir lite stökigt på vägarna och vi hoppas att ni har överseende med detta och vi kommer jobba på så fort vi kan.

Missa inte informationsmötet i Folketshus på onsdag 18.30!


2017-05-17

Målerås

Trafikverket kommer lägga ny asfalt genom Målerås. Arbetet kommer göras ganska omgående och vi kommer därför att behöva lägga ner vår fiber innan de asfalterar genom samhället. Detta betyder att vi kommer få flytta våra maskiner som vi tänkt skulle börja gräva i Gullaskruv till Målerås istället. Vi börjar med att gräva utmed Trafikverkets vägar i Målerås dvs Södra och Norra Måleråsvägen. När detta jobb är klart börjar vi med tomtingrävningar. Vi kommer lämna av kanalisation till fastigheterna utmed vägen när vi går fram.

Tveka inte att ringa eller maila om något är oklart! Det finns ju även möjlighet att komma på informationsmötet den 31 maj och få mer information samt ställa frågor.


2017-05-10

Om det är så att ni har grannar som bor utomlands som bara är i kommunen på  sommaren får ni gärna informera dessa om mötet i Målerås den 31 maj. Detta gäller även de som bor i etapp 4. Bor du i etapp 4 och inte kommer vara på plats i höst är du välkommen på mötet i Målerås den 31 maj. Vi kommer dock inte ha någon detaljerad information rörande tidsram för etapp 4 på detta mötet utan den kommer fås på mötet till hösten.

Det finns jord att hämta för finåterställning av era tomter i Gadderås. Jordhögen ligger vid gamla reningsverket. Vi kommer lägga ut högar med jord även ute på landsbygden. Återkommer med information om var vi lägger dessa högar. Viktigt att tillägga är att dessa högar bara är för återställning av där vi lagt ner fiber och inget annat.


Möte för etapp 3

Dags att bjuda in till nästa informationsmöte. Denna gång gäller det er som bor i etapp 3 (Målerås). Se karta nedan! Samma upplägg som nedan och vi kommer denna gång befinna oss i Målerås Folkets husOnsdagen den 31 maj klockan 18.30. Ni som missade att gå på första mötet och bor i etapp 1 och 2 är välkomna på detta möte också men mötet är framför allt till för boende i etapp 3.


2017-05-08

Om det är någon av er som inte fått någon skylt i sin trädgård så hör gärna av er till mig så kommer jag ut med en skylt. För att klargöra, det är bara de som skrivit på ett avtal med oss på Nybro Energi som får en skylt, intresseanmälan räknas ej. Och det är fortfarande bara de som bor inne i samhällena som får skyltar.

Jag kommer under dagen köra ut med skyltar till följande adresser,

Norra Målerås vägen 34, 40,42, Ledningsgatan 5, (11), Voltgatan, 5, 10, Lindvägen 2, Industrivägen 1, 20, Södra Målerås vägen 10, 12, Gula Gatan 6.


2017-05-02

Till er som inte skickat in avtal med oss på Nybro Energi än så finner ni här under ett avtal som bara är att skriva ut och återsända till oss! Detta gäller även er som bara gjort en intresseanmälan till den gamla fiberföreningen, vi behöver ett avtal mellan er och Nybro Energi.

Avtal MOG – PDF (217 KB)


2017-04-28

Grävningen inne i Gadderås pågår för fullt! Bor du i byn och inte bestämt dig är det hög tid att göra det! Vi kommer gräva till alla adresser vi har avtal på inne i Gadderås nu. Vi är även och gräver in de kunder vi har som bor runt Kollinge.


2017-04-25

Ni som bor i Gullaskruv kommer snart bli kontaktade för ingrävning på era tomter. Det är Lindahls gräv som kontaktar er direkt. Har ni några funderingar gällande ingrävningen är det bara att höra av sig till dem eller om ni vill till mig så ska jag försöka hjälpa till. Vi räknar med att grävningen kommer komma igång nästa vecka. Det kommer fortfarande gå bra att beställa fiber ett tag till.

Lindahls gräv kommer begära ut ledningsutsättning i alla områden och på alla tomter. Dessa markeringar visar var ni har ledningar nergrävda på era tomter, ej var vi kommer lägga ner fibern. Detta bestämmer ni med Lindahls när de kontaktar er. Det kommer alltså göras utsättningar på alla tomter även till de som ej ska ha fiber. Det är inte Lindahls som gör dessa utsättningar men ansvarar för att de blir gjorda.


2017-04-20

Just nu är vi och gräver runt området Stibbetorp och kommer röra oss mot Kollinge och upp mot Fröneskruv inom kort. Ni som anmält er i detta område kommer bli kontaktade av Lindahls gräv för tomtingrävningar.

Vi kommer även att börja gräva upp mot Alsterbro och då kommer vi gräva igenom Gadderås. Ni som bor i Gadderås kommer få upp era blåa skyltar i era trädgårdar inom kort. Vi räknar med att börja gräva inne i samhället nästa vecka. Bra om ni tänker till på vart ni vill ha in fibern så kan ni diskutera detta med Lindahls när ni blir kontaktade. Enligt avtal är det närmsta husvägg från gatan där fibern går fram. Bra att tänka på är att de gärna gräver i gräsmatta eller grusad gång. De försöker i så stor mån som möjligt att inte gräva i asfalt eller stensättning.


2017-04-19

Grävningen i etapp 1 pågår för fullt! Jag får fortfarande in lite avtal från området och till er som fortfarande inte bestämt sig börjar det bli hög tid att skicka in avtal. Kostnaden för att ansluta sig i efterhand kommer bli betydligt högre. Just nu är vi och gräver runt Stibbetorp och har idag börjat med tomtingrävningar.


2017-03-30

Jetzt können Sie einen Glasfiberanschluss bestellen!

Produktblad fiber – tyska – PDF (2 MB)


2017-03-24

Nu är vi igång med grävningen i framförallt Etapp 1. Vi gräver stamnät och kommer även börja med vissa tomter. Ni kommer bli kontaktade av Lindahls gräv innan tomtingrävning. Vi kommer hålla koll på var ni har elledningar samt kommunala vattenledningar men om ni har egna kablar eller annat nergrävt är det viktigt att ni märker ut vart detta ligger. Jag vill även passa på att klargöra att fiberarbetet sker i tre steg, grävning, blåsning samt inkoppling inne i era hus. Detta kommer inte ske exakt efter varandra utan det kommer dröja mellan perioderna.

Ni som bor inne i Gullaskruv, Målerås och Gadderås kommer få blåa skyltar i era trädgårdar. Ni som bor i Gullaskruv har redan fått. Dessa skyltar vill vi att ni behåller tills vi är helt klara. Vi kommer och hämtar dem när allt är klart. Det är bara ni som bor inne i samhällena som får skyltar men vi har koll på vilka som ska ha fiber även på landsbygden så ingen missat även om de inte får en skylt.

Passar även på att informera om att det fortfarande går bra att anmäla sig. Har ni grannar som bor utomlands får ni gärna om har kontakt med dessa informera om utbyggnaden. Till er som är osäkra på vad det innebär med fiber har vi sammanställt lite information, se länk nedan.

Produktblad fiber – PDF (2 MB)

Tveka inte att kontakta oss om det är något som ni undar över!


2017-03-03 Möte för etapp 2

Dags att bjuda in till nästa informationsmöte. Denna gång gäller det er som bor i etapp 2. Se karta nedan! Samma upplägg som nedan och vi kommer även denna gång befinna oss i Gullaskruvs Folketshus. Datum denna gång är söndagen den 26 mars klockan 16.00. Ni som missade att gå på första mötet och bor i etapp 1 är välkomna på detta möte också men mötet är framför allt till för boende i etapp 2.


2017-02-15 Etappindelning och möte för etapp 1

Nu har det blivit dags att börja planera för grävning fram till era fastigheter. Vi har delat in hela området i fyra olika etapper (se bifogad karta). Vi vill nu bjuda in alla fastighetsägare i den första etappen till ett informationsmöte i Gullaskruvs Folkets Hus nästa onsdag den 22 februari klockan 18.30. Här kommer Lindahls Gräv beskriva hur och var vi kommer gräva. Eltel kommer även att presentera hur det går till när de kommer hem till dig och installerar utrustningen. Självklart finns det även möjlighet att komma med egna frågor och funderingar. Välkommen!

Karta-Etappindelning-Målerås-Gullaskruv – PDF (127 KB)


2017-01-30

Jobbet med att gräva stamnätet från Orrefors via Gullaskruv till Målerås pågår förfullt. Det gäller även stamnätet förbi Gadderås. Inom kort kommer vi att dela in området i 4 olika etapper. När de olika etapperna är grovt projekterade kommer vi att hålla informationsmöten ute i de olika områdena för att informera om grävning, installation, tidsplan, tjänster mm. Det går fortfarande bra att beställa fiber i området. Lägg in din intresseanmälan i portalen så skickar vi dig mer information och ett avtal.

Fiberportalen: http://fiber.nybroenergi.se

Produktblad fiber – PDF (2 MB)


2016-12-07

Vi får  frågor gällande vad som händer efter att fibern är ingrävd och inkopplad. Vi har därför tagit fram en enkel kom-i-gång-guide. Läs gärna igenom den och hör gärna av er om ni har några ytterligare frågor. 

Fiber-kom-igång-guide – PDF (2 MB)


2016-10-17

En ändring i avtalet!

Ett par av er har ett tidigt avtal där det står att kunden ansvarar för och bekostar schakt och återställning på den egna tomten utöver 20 meter. Detta stämmer ej i ert område där vi fått stöd från Jordbruksverket. Vi ansvarar och bekostar alltså all grävning fram till huset oavsett hur långt det är.


 

Jag vill veta mer - Fibernät

Jag vill veta mer om Nybro Energis fibernät